måndag, juni 29, 2009

6.9 knop!

Igår var det dags att åka ut med Elftrinn igen. Det var jag, Jimmy och Johanna som skulle ut och vi började med att handla lite god mat. Nere vid båten förberedde vi seglen och bestämde oss för genuan denna dag. Efter att vi var ute ur hamnen och hissat seglen bar det så iväg söderut, mot Franholmen. Jag hade spanat in ön tidigare på Eniro (som med sina kartor, flygfoton och sjökort är ett fantastiskt bra planeringsverktyg) och det verkade inte vara några svårigheter att komma till med båten. Det märktes att det var söndag för det var många båtar som samsades på havet denna dag.

Franholmen

Med genuan uppe och en god slör var det återigen dags för en ny toppnotering, 6.9 knop denna gång! Vi höll god fart gentemot de andra båtarna och snittade runt 6 knop hela vägen ut till vårt slutmål. Värt att noteras är att vi faktiskt endast blev omseglade en gång på utresan!

Franholmen på GPS:en

Framme vid Franholmen rekade vi först lite och beslutade oss sedan för en plats där djupet verkade okej i närheten av en maxi 95:a. Dom var även hjälpsamma och tog emot våran förtöjningslina när vi lade till. Så fick jag även testa begskilarna som fungerade utmärkt, framför allt den vinklade. Den raka kilen var dock något sämre så den får bli reserv i framtiden, istället skall jag investera i ytterligare en vinklad så jag har två av dom.

Jimmy bär iland maten

Väl iland var det så äntligen dags att smörja kråset! Det blev chiabatta med oliver, keso, körsbärstomater och italiensk golfetta (mager superdupergod korv) och till det dracks det en kall pilsner. Efteråt var det dags för kaffe och chokladdoppade donuts! Mmmm... Livet är allt bra underbart! :)

Elftrinn

Trots att temperaturen i luften var närmare trettio var vattentemperaturen inte mer än 17.5 grad, och tyvärr för kallt för mig. Jimmy ville dock trotsa naturlagarna och visa sig lite mer från sin manliga sida (kanske för att Johanna var med) så han skulle naturligvis bada. Såg inte vidare njutningsfullt ut. Jag väntar gärna på att termometern visar 20!

Nästan 30 grader på land och 17.5 i havet

När klockan började närma sig halvsex började vi packa ihop för att segla hemåt. Till en början gjorden vi ett tappert försök att segla hem men vinden mojnade såpass att vi tillslut inte hade styrfart längre. Dags att starta motorn, som fick vara på resten av hemfärden. Tyvärr upptäckte jag under hemfärden att likrännan i bommen hade spruckit upp längs ut. Inte bra... Måste ha hänt under färden ut vid någon av gipparna? Får försöka fixa detta på något sätt. Skall nog förstärka med att surra ett rep eller kanske ett spännband runt bomen som håller ner seglet bättre och avlastar likrännan.

Inga kommentarer: